През април започна активният сезон в търсенето на декоративни храсти, разказва Весела Бянова от Павликени. Тя заедно със съпруга си и двете им дъщери – Кристина и Марина, имат разсадник за декоративни храсти край село Стамболово. На 150 дка са засели над 150 000 различни вида декоративни растения – храсти, дървета.
Годишно производителите продават до 50 000 растения в цяла България. Традиционно се търсят различните видове туи за живи плетове, както и широколистни дървета – явор, шестил, както и лиродендрон, албиция и други. Основните клиенти са градински центрове и ландшафтни архитекти, които изграждат обекти. Често тези обекти са по Черноморието и трябва да бъдат финализирани преди старта на туристическия сезон и сега валят поръчки.
Фирмата ни е специализирана в производството и предлагането на декоративна растителност и в екстериорното озеленяване. Посадъчният материал е вегетативно размножен и е внос от Унгария, разказва Бянова. Тя сподели, че обмислят идея да изградят контейнерно поле на площ 5 - 6 дка. Идеята е да отглеждат растенията в контейнер, за да може да се продават и през горещите месеци. Замислили сме да изградим и оранжерии за декоративните растения, допълни собственичката.
Фамилията има опит в реализацията на европейски проекти по Програмата за развитие на селските райони. През 2014 г. е одобрен техен проект за закупуване на техника на обща стойност 150 000 лв. С тях са купили верижен трактор, челен товарач, преносима поливна система. Доволна съм от земеделската програма, защото чрез новата техника облекчихме труда на работниците си, обясни Весела.
Историята на фамилния разсадник тръгва от родителите на съпруга й Бяно Бянов, които са се занимавали с розопроизводство - бизнес, традиционен за Павликенска област. Семейството създава в далечната 1990 година първия разсадник, изграден в градската градина в град Павликени на площ от 5 декара. През 2002 година близо до село Стамболово фирмата изгражда втора производствена база на площ от 150 дка. Днес разнообразието в нея е от над 100 вида и форми.
Голямата надежда да се развива стопанството е в двете дъщери - Кристина и Марина. Двете завършват една и съща специалност „Ландшафтна архитектура” в Лесотехническия университет в София.

Източник: Борба.БГ

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=37860