Новини и участия

Семейство Бянови от Стамболово вече 27 години отглежда декоративна растителност

„Работата в разсадниците е тежка и трябва да влагаш много любов, за да изпиташ удоволетворение!“ – смята Весела Бянова. Тя е щастлива, че двете й дъщери са „стъпка нагоре в семейния бизнес“. Ландшафтните архитекти Кристина и Марина предлагат фамилната продукция в градински център в София.

Семейство Весела и Бяно Бянови са превърнали разсадника си в село Стамболово в красив оазис. Населеното място се намира в община Павликени, в която има традиции в производството на декоративна растителност. Двамата започват тази дейност още през 1990 г, като разработват само 5 декара.През 2002 г близо до населеното място изграждат втора производствена база. През годините увеличават стопанисваните площи до внушителните 150 дка, на които отглеждат 150 000 декоративни растения. Видовото разнообразие включва общо над 200 вида и форми, разделени са в различни направления – иглолистни храсти и дървета, широколистни, екзотични и др.

Широколистните дървета се изваждат след първите слани, когато спира сокотечението и опадат листата, обясни Весела Бянова. Дърветата се превкореняват в контейнери и така по-лесно могат да се транспортират с търговска цел. Този сезон е подходящ за засаждането и има сериозен интерес към чинара, липата, брезата, габъра, каталпата и др. Все по-атрактивни за клиентите през последните години са лиродендрона, магнолията, която не само е в разнообразни багри (бели, жълти, розови), а цветовете имат различна големина.

Есента е подходящо време да се засеят и иглолистните видове. Покрай Коледните празници нараства с 20-30% търсенето на ели, смърчове и др. Положителна тенденция напоследък е, че хората купуват живи коледни дръвчета, които след това засаждат в лични дворове или обществени пространства, радва се управителката.

Хората често купуват иглолистни видове, които са в различни багри и са подходящи както за двора, така и за обществени паркове. Например юниперусите са във всевъзможни разцветки – жълти, сини, с лилав оттенък. Освен това имат и почвопокривна функция и са подходящи за заплашени от ерозия терени, допълни бизнес дамата.

При бербериса също има пъстрота и възможност за избор, защото короната му може да е и в стандартни и в причудливи форми. Той е известен като кисел трън и е листопаден храст, естествено разпространен навсякъде из нашата страна. Младите му клони са ръбести и жълтеникави, много често с тройни или единични бодли. Цветовете на това прекрасно растение са събрани в гроздове, ароматни са, дълги до около 6 сантиметра, с жълта багра, разположени на скъсени клонки. Плодовете са продълговати ягоди, а цветовете са червени. Те узряват към края на лятото или през ранната есен. Берберисът цъфти от април до май, като запазва пищността си около седмица – две.

Подходяща за българските условия е смрадликата, чиито жълти или алени листа са акцент в дворните градини или обществени пространства. Хибискусът е предпочитан, защото се предлага в цъфтящи, кичести и др. форми. Изглежда изключително елегантно, при добро ландшафтно решение на терена. Родът му обхваща около 200 вида, като най-разпространените са китайската и суданската роза. В Индия белият хибискус се използва като лечебно средство, а в централно африканските страни – за производството на сокове.

– През дългите години работа, сме се ориентирали към клиенти, които пазаруват на едро. Често при нас идват ландшафтни архитекти, фирми за озеленяване, които знаят какво точно търсят. Работим по обществени поръчки, като в момента изпълняваме такава на община Самоков. Миналата година с наши растения беше озеленен парк в този курортен град, както и в община Тутракан.

Клиентите ни са от цяла България, но най-големият поток от наши растения заминава за София и Черноморието. Имаме дългогодишно партньорство с фирма, която озеленява и поддържа зелените площи на квартал „Меден рудник“ в град Бургас.

От 2 години изградихме нов градински център, който се намира между кварталите „Младост“ и „Горубляне“ в столицата. Там повечето продажби са на клиенти на дребно и в него работят нашите две дъщери – Кристина и Марина. Щастливи сме, че те са дипломирани ландшафтни архитекти, изпълняват индивидуални проекти за озеленяване, предоставят професионални консултации и съвети. Те са нашата „стъпка“ нагоре в семейния бизнес – радва се Весела Бянова.

Проблем в целия агросектор е работната ръка. В момента в дружеството са наети петима опитни служители, обаче няма интерес у младите хора към тази професия. За младежите са непривлекателни дейностите, свързани с труд на открито.

Работата в градинските центрове е тежка и изисква много всеотдайност и внимание. Трябва човек да работи с любов, за да изпитва удоволетворение от това, което прави, сподели своята формула за успешен бизнес в края на разговора ни Весела Бянова.

Лилия Лозанова
(https://agrovestnik.com/)